Zapraszamy do konsultacji społecznych dokumentu pn. „Program współpracy Miasta Bartoszyce z organizacjami pozarządowymi oraz podmiotami, o których mowa w art. 3 ust. 3 us…
Burmistrz Miasta Bartoszyce Piotr Petrykowski zaprasza 6 grudnia br. na Mikołajki.
Error: Feed has an error or is not valid.
Numery telefonów dla dzwoniących
Z polski - 801 888 844 Z zagranicy - (+48) 22 278 16 00
E-mail: Wyślij e-mail
Skype:
Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich województwa Warmińsko-Mazurskiego, opublikowanie przepisów w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy oraz promocja jedynych w swoim rodzaju potraw i produktów specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
Zapraszamy mieszkańców, przedsiębiorców, szkoły, organizacje oraz koła gospodyń wiejskich do wzięcia udziału w VI edycji konkursu.
Organizatorami konkursu są:
1. Samorząd Województwa Warmińsko- Mazurskiego,
2. Warmińsko- Mazurska Izba Rolnicza,
3. Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.
Konkurs odbędzie się w III etapach:
I etap- nominacja do finałów subregionalnych konkursu.
Zgłoszenia należy nadesłać do dnia 18 października 2012 r. na adres:
• Uczestnicy indywidualni:
Warmińsko- Mazurska Izba Rolnicza, Europe Direct Warmia i Mazury, Ul. Lubelska 43A, 10-410 Olsztyn, tel/fax: 89 535 48 43, e-mail: europe_direct@olsztyn.wmirol.org.pl
• Przedsiębiorstwa i szkoły:
Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko- Mazurskiego, Departament Polityki Jakości, Ul. Emilii Plater 1, 10- 562 Olsztyn, Fax: 89 521 98 59, Tel. 89 521 98 50, e-mail: bjz@warmia.mazury.pl
z dopiskiem: “Smaki Warmii oraz Powiśla na stołach Europy”
II etap- finały subregionalne konkursu odbędą się: 10.11.2012 r. w Elblągu, 17.11.2012 r. w Ełku oraz 24.11.2012 r. w Szczytnie.
III etap- finał regionalny dla laureatów I miejsc edycji subregionalnych 08.12.2012 r. w Olsztynie.
Produkty będą oceniane w następujących kategoriach:
1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego:
a) Produkty i przetwory mięsne
b) Produkty i przetwory z ryb
c) Produkty i przetwory mleczarskie
d) Miody
2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego i produkty z grzybami:
a) Przetwory owocowe i warzywne ( w tym grzyby i przetwory z grzybami oraz napoje bezalkoholowe).
b) Produkty i zbożowe i cukiernicze
3. Regionalne napoje alkoholowe
Potrawy będą oceniane w dwóch podkategoriach:
a) Przedsiębiorstwa (restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły;
b) Osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne ( w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych.
Finaliści VII edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” zostaną automatycznie nominowani do finału regionalnego konkursów „Smak Warmii, Mazur i Powiśla” w 2013 r.
Poniżej regulamin oraz karta zgłoszenia do konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.